Ce este Sindromul de Colon Iritabil ?
Sindromul de Colon Iritabil este cea mai intalnita afectiune gastrointestinala, care afecteaza aproximativ 15% din intreaga populatie. Din pacate pentru cei afectati, cauza acestei boli este una necunoscuta. De cele mai multe ori, colonul este mult prea sensibil, iar simptomele rezulta dintr-o varietate de factori declansatori. Frecventa si severitatea simptomelor variaza de la o persoana la alta.
Simptome
Simptomele Colonului Iritbabil pot include:
- Durere abdominala
- Gaze, balonare si modificare a scaunelor
- Diaree
- Constipatie
In cazul anumitor persoane, simptomele pot fi declansate sau accentuate de factori precum stresul, dieta sau infectii.
Tratament
Identificarea factorilor declansatori ai sindromului de colon iritabil este esentiala in tratarea afectiunii. Tratamentul poate include trei tipuri diferite de masuri:
- Masuri medicale– Dupa diagnosticare, medicul poate ajuta in intelegerea modului in care simptomele se manifesta si te va asigura ca sindromul de colon iritabil nu conduce catre afectiuni mai grave. Medicul va recomanda tratamentul in functie de nevoile proprii. Medicatia in functie de simptomele specifice poate fi prescrisa de doctor. Printre acestea se pot numara durerea abdominala, balonarea, constipatia, diareea si starile de anxietate.
- Masuri psihologice – Psihoterapia si consilierea se dovedesc adesea de ajutor in cazul persoanelor care asociaza un anumit stil de viata si alti factori (anxietatea, stresul, depresia, atacurile de panica) cu declansarea simptomelor colonului iritabil. Medicul de familie va recomanda specialistul potrivit in functie de nevoile tale.
- Masuri dietetice – Pentru persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil, modificarile in dieta se pot dovedi un beneficiu. Alimentele care declanseaza simptomele pot fi usor de identificat, dar in cele mai multe cazuri, nu sunt. Pentru a ajuta la determinarea rolului dietei si al alimentelor pentru Sindromul de Colon Iritabil, este recomandata consultarea unui dietetician acreditat specializat in aceasta afectiune.
- Stil de viata sanatos – Masurile medicale, psihologice si de dieta mentionate trebuie sa se afle la baza unui stil de viata sanatos. O viata sanatoasa include activitati fizice regulate, timp alocat relaxarii si socializarii cu prietenii si familia.
Cum poate influenta dieta sindromul de colon iritabil?
In cazul in care declansatoarele dietetice sunt identificate ca provocand simptome ale colonului iritabil, puteti. Anumite alimente pot fi factori care contribuie, dar acestea pot varia de la o persoană la alta. Restrictiile dietetice aduc cu sine riscul unui aport inadecvat al tuturor substantelor nutritive zilnice esentiale. Un dietetician practicant acreditat va va ajuta sa va asigurati ca dieta dvs. este adecvata din punct de vedere nutritional
Fiecare persoana care sufera de Sindroml de colon iritabil poate avea declansatori diferiti. Problemele frecvente legate de dieta includ:
- Grasimi – Dieta bogata in grasimi poate agrava simptomele colonului iritabil. O dieta saraca in grasimi poate ameliora simptomele.
- Fibre – Cresterea aportului de fibre este benefica in cazul majoritatii persoanelor care sufera de sindromul de colon iritabil, dar este important de tinut minte ca poate agrava simptomele in anumite cazuri. Pentru altii, o crestere a aportului de fibre este necesara pentru a evita constipatia. Cele mai bune surse de fibre sunt psyllium, orezul, fructele si legumele. Aportul de fibre trebuie crescut intotdeauna treptat si sustinut prin hidratare.
- Cofeina – Cofeina poate stimula colonul si inrautati simptomele in cazul. Se recomanda o reducere a dozelor de cofeina (cafea, cola, bauturi energizante) in cazul celor la care predomina diareea.
Intolerantele alimentare – intoleranta la anumite zaharuei care se absord greu numite general FODMAP (oligozaharide fermentabile, diizaharide, monozaharide si polioli), poate da nastere simptomelor colonului iritabil. FODMAP include lactoza, fructoza, polioli, fructo-oligozaharide si gala-oligozaharide. Daca acest lucru este suspectat, discutati cu un dietetician practicant acreditat care are experienta in ce priveste sindromul de colon iritail si FODMAP. Boala celiaca ar trebui sa fie intotdeauna investigate inaintea diagnosticarii sindromului de colon iritabil.
- Indulcitori artificial – Anumiti indulcitori artificiali (polol sorbitol mannitol) pot cauza balonare, flatulenta si diaree. Acest tip de indulcitor este de multe ori folosit in guma fara zahar si dulciurile fara zahar.
- Probiotice – Rolul probioticelor (bacteriile bune) pentru sanatatea colonului este un domeniu interesant de cercetare, iar efectele positive asupra sanatatii ies la iveala. Includerea surselor de probiotice (iaurtul, de exemplu) in dieta poate influenta bacteriile din colon, ameliorand astfel simptomele afectiunii.
Cum pot ajuta produsele ORGRAN?
Produsele ORGRAN pot fi ideale pentru cei care sufera de sindromul de colon iritabil. Mancarurile hranitoare, nutritive pot pune temelia unei diete echilibrate. Intreaga gama ORGRAN nu contine grau si nici alergeni. Acceseaza gama de produse ORGRAN care sunt o buna sursa de fibre.