Ce este boala celiaca?
Boala celiaca este o afectiune medicala, o intoleranta intestinala permanenta la glutenul alimentar (partea proteica a graului, secara, orz, triticale si, eventual, ovaz). Daca afectiunea nu este tratata, mucoasa intestinului poate fi deteriorata. Aceasta determină o aplatizare a proeminențelor mici, asemănătoare cu degetele, numite vilii, care se afla pe interiorul intestinului. Functia celulelor pe vilii normali este de a absorbi substantele nutritive din alimente. In cazul bolii celiace netratate, mucoasa intestinului devine inflamata si da un aspect plat caracteristic. Zona de suprafata, care permite absorbtia substantelor nutritive și a mineralelor din alimente, este puizata. Acest lucru duce la deficiente de vitamine, minerale si uneori de proteine, carbohidrati si grasimi. Aproximativ 10% dintre rudele de gradul I (parinti, frati sau copii) ale persoanelor cu boala celiaca vor purta, de asemenea, boala.
Boala celiaca este mai frecventa decat se credea anterior. Desi nu exista statistici actuale in Australia, se estimeaza ca afecteaza intre 1 din 200 pana la 1 din 500 de persoane (acest lucru ar include si cazuri nediagnosticate). In trecut, boala celiaca a fost considerata doar o afectiune din copilarie, care provoca simptome la copiii foarte mici atunci cand in dieta lor era inclus gluten. Acum se stie ca poate afecta persoane aflate la orice varsta, de la copii pana la batrani. Multi dintre acestia au putine sau nici un fel de probleme in timpul copilariei, si dezvolta simptome cand devin adulti. In plus, simptomele bolii celiace pot fi minore sau atipice sau pot chiar sa nu se manifeste.
Simptome
Deoarece alte afectiuni pot imita simptomele bolii celiace, diagnosticul corect poate fi recunoscut numai daca mucoasa intestinala este deteriorata. Acest lucru presupune o biopsie a intestinului subtire. Testul de biopsie trebuie efectuat intotdeauna inainte de a incepe o dieta fara gluten. Incercarea unei diete fara gluten nu ofera un diagnostic de boala celiaca și investigatii ulterioare in timp ce este urmat un regim lipsit de gluten poate duce la erori de diagnostic. Aceasta include testarea serologica (teste de sange). Inaintea diagnosticarii, o dieta fara gluten poate intarzia diagnosticarea unei alte afectiuni cu simptome similare. Este important sa discutati despre posibilitatea bolii celiace cu medicul dumneavoastra, in special daca aveti o ruda apropiata cu aceasta afectiune sau daca ati fost tratat pentru anemie in cazuri anterioare.
Tratament
Cei care sufera de boala celiaca raman sensibili la gluten pe parcursul intregii vieti, astfel ca, in acest sens, nu sunt niciodata complet vindecati – chiar daca simptomele dispar, se pot produce leziuni ale intestinului subtire daca glutenul este ingerat. Cu toate acestea, dupa eliminarea glutenului din dieta, apare o inversare a anomaliilor mucoasei intestinului, iar problema deficientelor ar trebui rezolvata in cele din urma. Acest lucru dureaza de obicei cateva luni, dar in unele cazuri poate dura pana la cativa ani. Recidiva poate aparea daca se reintroduce glutenul. Pacientii mai in varsta necesita mai mult timp pentru recuperare – totusi, persoanele cu boala celiaca ar trebui sa ramana sanatoase atata timp cat urmeaza regimul alimentar.
Cum pot ajuta produsele ORGRAN?
ORGRAN produce o gama consistenta de produse fara gluten. Acestea pot fi savurate in oricare moment al zilei si sunt potrivite pentru persoanele diagnosticate cu boala celiaca. Mai mult, toate produsele ORGRAN au beneficiul de a fi lipsite de 8 cei mai comuni alergeni alimentari. Persoanele care sufera de Sindromul de Colon Iritabil si alte intolerante alimentare, pot accesa pagina Tummy Friendly.