Ingredinete
20g tărâțe de psyllium
360ml apă caldă
350g făină cu praf de copt fără gluten Orgran (vezi aici)
15g zahăr tos
8g sare
6g drojdie instant
15ml ulei de măsline
8ml oțet de cidru de mere
1 albuş de ou
Mod de preparare
Mai întâi să facem aluatul. Puteți face acest lucru cu un mixer cu stand sau manual.
Începeți prin a face gelul de psyllium: amestecați tărâțele de psyllium și apa caldă într-un castron. După aproximativ 30-45 de secunde, se va transforma într-un gel. Într-un castron mare sau vasul unui mixer cu stand, amestecați împreună făina fără gluten Orgran, zahărul, sarea și drojdia instant.
Dacă folosiți în schimb drojdie uscată activă, amestecați-o cu zahărul și ½ cană (120 g) de apă din rețetă. Lăsați-o să stea timp de 5-10 minute până devine spumosă, apoi adăugați-o la ingredientele uscate împreună cu gelul de psyllium, uleiul de măsline și oțetul.
Faceți o adâncitură în mijlocul ingredientelor uscate, apoi adăugați gelul de psyllium, uleiul de măsline și oțetul. Frământăm aluatul până devine omogen și totul este bine incorporat.
Aluatul trebuie să fie neted și să se desprindă de părțile laterale ale vasului. Nu ar trebui să fie lipicios când îl atingeți cu mâinile curate, deși s-ar putea să se lipească în timpul frământării.
Când este timpul să modelați și să lăsați aluatul la dospit, presară puțină făină pe suprafața de lucru. Întindeți aluatul într-un dreptunghi. Începând de la partea mai lungă, rulați aluatul ca un rulou elvețian și apăsați ușor pentru a sigila. Continuați să pliați și să apăsați până când obțineți o formă frumoasă de buștean. Mutați aluatul pe o foaie de copt tapetată cu o hârtie de silicon sau pergament. Acoperiți-l cu folie alimentară pentru a nu se usca. Găsiți un loc cald și lăsați aluatul să crească până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
Pentru a coace pâinea, puneți grătarul cuptorului în poziția centrală inferioară și așezați o tavă de copt pe grătarul de jos. Preîncălziți cuptorul la 220°C pentru cel puțin 30 de minute. Pregătiți un albuș de ou bătut.
Odată ce aluatul s-a dospit, folosiți un cuțit ascuțit pentru a face tăieturi deasupra și ungeți-l ușor cu un albușul bătut. Puneți pâinea pe grătarul din mijloc inferior, aruncați 5-6 cuburi de gheață în tava de jos, închideți cuptorul. ușă și scădeți imediat temperatura din cuptor la 200°C.
Coaceți cu abur timp de 15 minute fără a deschide ușa. După 15 minute, deschideți cuptorul pentru a elibera aburul. Închideți cuptorul și coaceți încă 25-30 de minute până când pâinea devine maro aurie.
La final, scoatem pâinea din cuptor și o lăsăm să se răcească pe un gratar până când este măcar călduâă înainte de a o felia.
Crusta pâinii are nevoie de timp pentru a se întări, altfel va fi prea lipicios în interior.
Bucură-te de pâinea ta Juanderful fără gluten!
Rețetă în colaborare cu Juan De la Cruz Torales